Luci Software

Opdrachtgever: 
Lucas Vroemen
Jaar: 
2003

Het digitaal Zwitsers multimediale zakmes
De tendens naar snelle berichtgeving is onverminderd hoog. Nieuwssites zijn instant nieuwskanalen zonder deadline. De steeds groter wordende groep internetbezoekers raakt gewend om nieuws in een multimediale vorm te consumeren en zelf te bepalen wanneer die interesse bevredigd moet worden. Daar springt de Luci software op in.


Met een handcomputer, PDA of Smartphone, is het mogelijk om geluid met een professionele kwaliteit (MP2 – AAC) op te nemen, te monteren, een begeleidende tekst te maken, foto of video toe te voegen, evenals metadata en het multimediale bestand op te sturen via mobiele datanetwerken.

Klik hier voor een voorbeeld, opgenomen met behulp van de Samsung Omnia Smartphone.

Verslaggevers krijgen zo de mogelijkheid om op locatie een multimediale nieuwsbijdrage te maken zonder daarbij gebruik te moeten maken van cameramensen en reportagewagens. Via mobiele datanetwerken als WiFi, UMTS en HSDPA kunnen de redactionele bijdragen direct doorgezonden worden naar de studio voor crossmediale publicatie op de diverse kanalen. Geautomatiseerde processen, zoals watch folders, zorgen er voor dat de items in de redactiesystemen terecht komen ter verwerking en publicatie. Nieuwsbulletins op radio kunnen verklankt worden met quotes, internetsites kunnen luttele minuten na een nieuwsevent ge-update worden met korte tekstberichten, audioquotes en foto’s van het event als teaser en met een verwijzing naar de latere radio-uitzendingen.

Inmiddels wordt de software gebruikt door de BBC in Engeland, de Wereldomroep, Financieel Dagblad en BNR in Nederland, de ABC in Australie, de VRT en diverse andere binnen- en buitenlandse mediabedrijven.

Lucas Vroemen werd genomineerd voor de Vosko Innovatie Award 2007, kijk naar onderstaande nominatievideo.